Make IT Work
Onderzoek van terrein dat zal worden bebost in Buggenhout

Nieuws

Archief: 

Onderzoek van terrein dat zal worden bebost in Buggenhout

Samenwerking met Kredda

Samenwerking met Kredda

05 nov 2023

Make IT Work Metaaldetectie was op zaterdag 4 november te gast in Buggenhout bij Kris Van Den Berge van Kredda Metaaldetectie. In Buggenhout zijn er plannen om 12 hectare extra bos aan te planten. Kris Van Den Berge, die een bestuurslid is bij Heemkring Ter Palen, zag dit als een unieke kans om het terrein te onderzoeken met behulp van een metaaldetector, voordat de officiële aanplanting op 3 december zou plaatsvinden.

Er werd een team samengesteld, bestaande uit metaaldetectoristen uit elke Vlaamse provincie en enkele archeologen, met medewerking van Natuur en Bos, Onroerend Erfgoed, Histories vzw en IOED Schelde-Durme. Samen hebben ze het terrein van 9 hectare dat bebost zal worden, afgezocht. Dit om eventuele archeologische vondsten te identificeren en te beschermen voordat de bebossing plaatsvindt.

Foto's van de zoekdag 

Vondsten

Naast een aantal te verwachten vondsten uit de 17e, 18e en 19e eeuw vond het gezelschap op het einde van een regenachtige dag een Romeinse draadfibula en een aantal fragmenten van Romeinse dakpannen (Tigulae), en mogelijks zelfs een fragment van een Romeinse Wrijfschaal (Mortarium).

Nu er bewijs van Romeinse aanwezigheid werd gevonden in Buggenhout, mag er alvast een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan het geschiedenisboek van de bosgemeente...

Mogelijks Romeins Mortarium
Afbeelding (C) TV Oost

Fragment van Romeinse Mortarium

Een mortarium is een schaal met een ruwe binnenkant, vaak gebruikt in de Romeinse tijd, om voedsel te malen of mengen. Het wordt ook wel een maalsteen of keukenmolen genoemd.

Voorbeeld: STAM Gent

Romeinse Fibula
Afbeelding (C) TV Oost

Een Romeinse Draadfibula

Fibulae worden soms vergeleken met veiligheidsspelden maar het waren in werkelijkheid verfijnde meesterwerken. Deze mantelspeld in brons was niet alleen praktisch om kleding vast te maken, maar ook symbolen van status. Ze (ver)sierden stola's (mantels) in Romeinse samenlevingen, en belichaamden vakmanschap en sociale positie.

Voorbeeld: STAM Gent

In augustus 2023 vond ik zelf een prachtige exemplaar. Lees er alles over in het nieuwsartikel.

Meer foto's van fibulae 

Videoreportage van TV Oost

De TV ploeg was bijna klaar met filmen toen er een Romeinse draadfibula werd gevonden!

 

(C) TV Oost

Krantenartikels in HLN

Dinsdag 6 november 2023 - Zoekactie met metaaldetectoren op zone bosuitbreiding levert dan toch oude sporen op:
“Door het dolle heen dankzij restanten uit Romeinse tijd”

De zoekactie die een twintigtal liefhebbers, onder impuls van Buggenhoutenaar Kris Van Den Berge, hield vlakbij Buggenhout Bos heeft dan toch eeuwenoude sporen opgeleverd. Net voor het afblazen van de actie met metaaldetectoren kwam een Romeinse mantelspeld boven. Daarna volgden nog enkele vondsten uit de Romeinse tijd. “Totaal onverwacht, we weten niet waar we het hebben”, zegt Van Den Berge enthousiast.

Artikel van dinsdag november 2023 

Maandag 5 november 2023 - Liefhebbers zoeken met metaaldetectoren naar historische sporen op percelen bosuitbreiding
“Veel buit, maar niets ouder dan zeventiende eeuw”

Een twintigtal liefhebbers trotseerde zaterdag de hevige regen en weer en wind om met metaaldetectoren historische sporen in Buggenhout te zoeken. Ze viseerden daarbij de percelen die in december bebost zullen worden in kader van een bosuitbreiding.

Net voor de ontdekking van de Romeinse artefecten was HLN aanwezig.

Artikel van maandag 5 november 2023 

Artikel op Histories

Histories was present met enkele vrijwillige archeologen, vondstexperten en studenten archeologie.

Succesvolle metaaldetectiezoekdagen in Sint-Denijs en Buggenhout

Op 27 maart 2024 werd een proefsleuf gegraven

Na de eerdere vondst van sporen uit Romeinse tijd werd, met begeleiding van LAReS Archeologie, een sleuf over een lengte van driehonderd meter gegraven. De eerste uren van de archeologische zoekactie leverden alvast één en ander op. Naast nog een andere mantelspeld uit de Romeinse tijd, is aardewerk uit de metaaltijd -dus nog ouder dan de Romeinen- gevonden, maar ook een silex, een vuursteen, van vijfduizend jaar oud.

HLN - Onderzoekers speuren in proefsleuf

| Buggenhout | hln.be

 

621036 

Laat jij jouw review na? Google Facebook