Make IT Work
Jouw website, van A tot Web

Metaaldetectie nieuws


Problemen met pairing van koptelefoon met de Equinox 800 oplossen

Reset naar Fabrieksinstellingen

13 aug

Equinox 800 Instruction Manual 

Af en toe gebeurt het dat de draadloze koptelfoon ML 80 de verbinding met jouw Equinox 800 of 600 detector verliest.

Als je zeker bent dat de hoofdtelefoon helemaal is opgeladen kan je nog een factory reset doen van de koptelefoon. 

ML 80 Fabrieksreset

De fabrieksreset zal de koptelefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen en zal alle gekoppelde draadloze apparaten ontkoppelen.

  1. Zet de koptelefoon uit.
  2. Houd de (middelste) Multifunctionele knop ongeveer 10 seconden ingedrukt, totdat de koptelefoon twee keer piept en de Status-LED roze knippert.
  3. Laat de knop los. De koptelefoon bevindt zich nu in de koppelingsmodus met de LED-indicator die blauw en rood knippert.

Dit staat beschreven in de handleiding op pagina 56 en 57 (zie onderaan)

Koppel de Hoofdtelefoon met de Detector

  1. Schakel de Equinox in
  2. Activeer de Pairing Modus door de rechter knop tot het icoontje rechtsboven flikkert

In onderstaande Youtube video wordt dit kort uitgelegd.

 

De Minelab Equinox 600/800 Handleiding

Minelab Equinox ML80 Headphones Instructions
Minelab Equinox ML80 Headphones Instructions page 2.jpg

Pagina van

Een Eeuwenoude Vondst: Een bronzen Haakfibula

Vers van het veld

31 jul

Een opmerkelijk stuk uit het verleden zag recentelijk opnieuw het daglicht na meer dan twee millennia begraven te zijn geweest in de Vlaams-Brabantse bodem. Deze bronzen fibula, ook wel bekend als een haakfibula, biedt een intrigerende inkijk in de geschiedenis van het gebied.

Met afmetingen van 55 bij 17 millimeter valt de fibula direct op, mede dankzij de onderdraadse spiraal en de decoratieve groeven op de beugel. Het ontbreken van de naald doet niets af aan het feit dat dit stuk een indrukwekkend voorbeeld is van vakmanschap uit vervlogen tijden.

Na zorgvuldig onderzoek en determinatie (zie bronnen onderaan), kan worden geconncludeerd dat deze fibula ergens dateert tussen de eerste eeuw voor het begin van onze jaartelling en de tweede eeuw van onze jaartelling. Dit plaatst het in een tijdperk van aanzienlijke culturele en historische veranderingen in de regio.

Deze fibula was niet alleen een praktisch gebruiksvoorwerp, maar ook een symbool van status en smaak in die tijd. Het bezitten van zo'n object getuigt van de artistieke en esthetische waardering van onze voorouders, evenals van de ambachtelijke vaardigheden die destijds werden toegepast.

De vondst herinnert ons aan de waarde van metaaldetectie bij het ontrafelen van geschiedenis en erfgoed. Zelfs de kleinste artefacten kunnen ons in contact brengen met het verleden en ons inspireren om de verhalen van vroegere generaties te blijven vertellen.

Deze periode omvat het laatste deel van de Romeinse Republiek en het begin van het Romeinse Keizerrijk.

Het omvat de overgang van de republikeinse regering naar de keizerlijke heerschappij, met de opkomst van keizers zoals Augustus.

Er was toen reeds Romeinse aanwezigheid en invloed in het gebied dat nu België is. In die tijd was het gebied bekend als de Lage Landen en maakte het deel uit van de Romeinse provincie Gallia Belgica.

De Romeinen begonnen met hun veroveringen in de regio in de late eerste eeuw voor Christus, en tegen de eerste eeuw na Christus hadden ze het grootste deel van de Lage Landen onder hun controle gebracht. Steden werden gesticht, wegen werden aangelegd en de Romeinse cultuur en administratie werden ingevoerd. Bekende Romeinse steden in het huidige België zijn bijvoorbeeld Tongeren, Tienen en Doornik.

Deze periode van Romeinse overheersing duurde tot ongeveer de 5e eeuw na Christus, toen het West-Romeinse Rijk begon te verzwakken en uiteindelijk ineenstortte. Na de terugtrekking van de Romeinse troepen ontstonden er geleidelijk aan nieuwe politieke en culturele entiteiten in de regio. De erfenis van de Romeinse periode is echter nog steeds zichtbaar in de archeologische overblijfselen en historische invloeden in België en de bredere regio.


 

 

 

 

Determinatie

  1. Het STAM in Gent heeft een bijna identiek exemplaar.
    Zij refereren naar Van Buchem, type 12.
    Bron: STAM | Haakfibula (stamgent.be)


     
  2. In het boek “Ancient Brooches and other Artefacts” van Hattatt staat op pagina 293 fig 152 een gelijkaardige exemplaar.
    Hattatt dateert dit model tussen de eerste eeuw voor onze jaartelling tot de tweede eeuw van onze jaartelling.

    Hattatt boereferentie

Alle andere Foto's

Ik volgde een interessante vorming over het conserveren van metaal

Eerste hulp bij Metaaldetectievondsten

22 apr

Wanneer je op Google op zoek gaat naar methodes om metaaldetectievondsten te reinigen krijg je de meest vreemde en bizarre methodes aangereikt.

Vreemd genoeg worden heel wat huis- tuin- en keukenproducten voorgesteld.

Een bloemlezing:

In de keuken

  • olijfolie
  • cola
  • azijn
  • citroensap
  • sinaasappelsap
  • ketchup
  • zout
  • karnemelk
  • gedistilleerd water
  • tafelbier
  • kokend water
  • witte wijn

Bij de schoonmaak

  • bijtende soda
  • ammoniak
  • zeep
  • tandpasta
  • afwasmiddel
  • polish

In het tuinhuis (of elders :-) )

  • (zuurvrije)vaseline
  • lijnzaadolie
  • motorolie
  • petroleum
  • ontroester
  • WD-40
  • (was) benzine
  • de vondsten laten koken in parafine of kaarsvet
  • glycerine
  • mierenzuur
  • fosforzuur

Mechanische methodes die je ook beter links laat liggen:

  • op het veld met jouw handschoen goed wrijven om zo de zand en modder eraf te krijgen
  • een elektrolyse toestel
  • een ultrasoon juwelenreiniger
  • een tumbler / trommelmachine
  • de munt verhitten tot ze roodgloeiend is en ze laten 'schrikken' in koud water
  • een staalborstel
  • een Dremel
  • een messingborstel
  • een slijpschijf

Samengevat

De producten die je in de tuin, tijdens de schoonmaak van je huis of bij het bereiden van maaltijden gebruikt... gebruik je NIET op jouw vondsten.

Jouw vondsten hebben honderden tot soms duizenden jaren onder de grond doorgebracht. Ga je ze dan écht in ketchup leggen?

Vorming

Op 22 april organiseerde Histories vzw in Erfpunt, Onroerend Erfgoed Waasland een interessante cursus 'Metaalvondsten conserveren'

De vorming gaf ons een antwoord op de vraag hoe je op een effectieve manier je metaalvondsten kan reinigen en ze dan ook duurzaam te bewaren?

Els Tielemans, conservator bij IOED Erfpunt, gaf een lezing en deelde haar ervaring met metaalconservatie.

Ik ben Els Tielemans, oorspronkelijk afkomstig uit Zaventem maar nu woon ik in Antwerpen.

Ik ben al sinds kleins af aan enorm geboeid door geschiedenis en archeologie, waarschijnlijk zitten de dino’s van het natuurhistorisch museum in Brussel hier wel voor iets tussen. Toen ik dan Latijn ging volgen in het middelbaar, was ik helemaal verkocht.
Vervolgens haalde ik eerst mijn bachelor in de archeologie in Leuven en daarna ben ik naar Antwerpen vertrokken om mijn master in de conservatie-restauratie wetenschappen te behalen. Het is deze combinatie van archeologische kennis en het mogen uitvoeren van praktische handelingen om objecten te stabiliseren en te reinigen die mijn werk zo boeiend maken. Elk object vereist een eigen, unieke aanpak.
Dankzij mijn stage bij Erfpunt kon ik hier uiteindelijk ook blijven en ben ik nu de depotbeheerder. Als conservator help ik ook mee in het conservatieatelier met het behandelen van de objecten. Ik ben heel blij hier te mogen starten en kijk al uit naar de interessante projecten die ik in de toekomst nog zal mogen uitvoeren.

Achteraf kregen we een rondleiding in het onroerend erfgoeddepot Waasland


Pagina van
 

Bekijk het vormingsaanbod bij Histories vzw

Interessante podcast in de kijker: de Schatkamer

Een podcast over de zin en onzin van archeologie

20 jul

BAAC is een onafhankelijk studiebureau voor Archeologie en Bouwhistorie, en sinds kort maken ze een heel toffe podcast 'De Schatkamer'.

Ze omschrijven het zelf als 'een maandelijkse podcast over de zin en onzin van archeologie met elke aflevering is een nieuw verhaal, een nieuw mysterie.' en mikken op twee podcasts per week.

De podcast wordt ingesproken door Lien die elke keer één of meerdere gasten uitnodigt in haar studio. Met haar aangename stem en leuke thema's en de hapbare duurtijd van een goed halfuur per aflevering is het een heel toegankelijke podcast. Een aanrader voor iedereen die (nog niet) geinteresseerd is in Archeologie.

Hun website kan je vinden op www.baac.be, en als je hun Socials wil volgen kan je terecht op facebook.com/BaacVlaanderen of instagram.com/deschatkamer_podcast.

Via onderstaande link kan je de podcasts beluisteren, maar je kan ze ook terugvinden op Spotify.

Beluister de podcast

Prachtig boek "Graaf" van Kris Van den Berge

Metaaldetectievondsten uit het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde

22 dec

Kris Van Den Berge uit Buggenhout was en jaar lang aan de slag met zijn metaaldetctor in het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde. Hij groef er maar liefst zeshonderd metaalvondsten op. Ruim 260 ervan bundelde hij in het boek 'Graaf', een prachtig boek met 120 pagina's e hardcover vol mooie foto's die tot de verbeelding spreken.

Het Boek kost 38 EUR, wil je het boek opgestuurd, betaal je 6 EUR verzending.

Bestel het boek 

Bestellen kan via bovenstaande knop. Betalen dient te gebeuren op het rekeningnummer BE93 3635 9919 1167 op naam van McIllus bv met vermelding: Graaf - Metaaldetectievondsten Begijnhof.

Nog vragen?

0477 55 65 71 of [email protected]

Facebookpagina van Kris

Wat is Iron Bias?

De instelling waarmee de detector een doel als ijzer identificeert

27 aug De Iron Bias-functie is alleen beschikbaar wanneer de Equinox in multifrequentie werkt. De instelling is niet beschikbaar in modi met één frequentie. Gebruik de knop Accepteren/Weigeren om te schakelen tussen FE en FE2 zodra u de functie hebt geopend.

De Iron Bias-instelling past de waarschijnlijkheid aan dat de detector een doel als ijzer identificeert als het zowel ferro- als non-ferrosignalen presenteert.

Alle ferro doelen produceren een combinatie van een ferro en non-ferro respons. Grote ferro-doelen kunnen zelfs een sterkere non-ferro-respons vertonen. Ook kan een ijzerhoudend doelwit naast een niet-ijzerhoudend doelwit een vergelijkbare respons produceren.

De Iron Bias Setting biedt enige controle over de Target ID-respons. Een lagere Iron Bias-instelling zorgt ervoor dat de natuurlijke respons domineert, wat betekent dat het doelwit waarschijnlijker wordt geclassificeerd als een non-ferro doelwit. Een hogere instelling vergroot de kans dat het doelwit als ijzer wordt geclassificeerd.

  • De instelling Iron Bias heeft een bereik van 0 tot 9.
  • Iron Bias is alleen beschikbaar als de werkfrequentie Multi is.
  • Iron Bias-aanpassing is lokaal; alleen het huidige zoekprofiel in de detectiemodus wordt beïnvloed door wijzigingen in deze geavanceerde instelling.
In omgevingen met veel ijzerafval wordt een hogere Iron Bias aanbevolen om ze te maskeren. In gebieden waar u geen non-ferro doelen onder het ijzerafval wilt missen, wordt een lagere instelling aanbevolen. Hierdoor zullen meer ferro-doelen worden gedetecteerd en geïdentificeerd als wenselijke non-ferro-doelen.

Iron Bias-instelling aanpassen

  1. Gebruik de knop Instellingen om naar Herstelsnelheid te navigeren in het menu Instellingen.
  2. Houd de knop Instellingen 2 seconden ingedrukt. Er verschijnt een lijn onder het pictogram Herstelsnelheid om aan te geven dat u de instelling Iron Bias hebt geselecteerd, en 'FE' verschijnt op het frequentiedisplay.
  3. Druk op de min (–) en plus ( ) toetsen om de Iron Bias te verlagen of te vergroten. Aanpassingen worden automatisch opgeslagen.
  4. Door lang op de knop Instellingen te drukken, keert u terug naar de instelling Herstelsnelheid.
 

Wat zijn mijn favoriete instellingen van de Minelab Equinox 800?

Met dank aan Luc Van Assche, DetExpert Minelab

27 aug

Met deze instellingen werk ik het liefst:

Programma: Beach 2

  • Noise Cancel: altijd uitvoeren
  • Ground Balance: indien nodig
  • Volume Adjust: 25 (als je van luid houd)
    • (blijf drukken op Settings) Volume Adjust T1: 1
    • (accept knop) Volume Adjust T2: 25 (max)
  • Treshold Level: 5
  • Target Tone: 5 (rustig) of 50 (druk maar beste resultaat in verschillende id's herkennen)
    • (blijf drukken op Settings knop) Target Tone T1: 1
    • Target Tone T2: 25 (max)
  • Accept Reject: -9 (geen discriminatie)
  • Recovery Speed: 4
    • (blijf drukken op Settings knop) FE Iron Bias: 2

In 2020 vond ik ook een "Vlaamse UFO"!

De stilaan beruchte" Unidentified Found Object"...

01 aug

Vlaamse UFO uit SteenokkezeelEen tijdje geleden vond ik een vreemd voorwerp. Het heeft een kop met twee ogen in een koperlegering en leek gemonteerd geweest te zijn op een ijzeren spijker, en is ongeveer 3cm hoog en 3cm breed.

Het bleek de intussen beruchte 'Vlaamse UFO' (Unidentified Found Object) te zijn.

Mijn vondst https://www.vondsten.be/finds/111001 werd vermeld in de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek in Vlaams-Brabant 2020', waar MEDEA een oproep doet om mee te denken wat dit vreemde object kan zijn.

Gordijnkoordgeleiding?

Op De blog van Detectorvrienden Vlaanderen (DVVL) wordt al jaren gespeculeerd wat deze UFO in feite is. Persoonlijk vind ik meest plausibele uitleg dat het een soort van geleide ringen zijn waardoor het touw van een gordijn liep.

Simulatie van hoe het er zou kunnen gebruikt geweest zijn:

Mogelijke verklaring voor Vlaamse UFO

Bron: http://www.detectorvrienden-vlaanderen.be/nforum/viewtopic.php?p=309868#p309868

 

Het artikel uit de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek 2020'

UFO’S UIT DE VLAAMSE GROND

S. Milis & K. Nolet

Een ufo vind je niet alleen in de lucht, maar ook onder de grond. Dan gaat het niet om een Unidentified Flying Object, maar om een Unidentified Found Object. Een gevonden artefact waar geen knoop aan vast te binden valt. MEDEA, het online platform voor metaaldetectievondsten van vzw Histories, lanceert een oproep om ufo’s te melden. Zoals de staafjes met twee lusjes in de afbeelding
hier naast, die in Vlaanderen al jaren aan de oppervlakte komen.

Een metaaldetectorist vond zo’n ufo in de buurt van Steenokkerzeel. De vorm kan verschillen van vondst tot vondst, maar bepaalde eigenschappen zijn steeds dezelfde: een korte staaf uit koperlegering met aan weerszijden een ronde lus uit hetzelfde materiaal, en een ijzeren staaf (of ijzeroxidatie) in het verlengde ervan. De breedte, van lus tot lus, is 25 tot 30 mm. De lussen zijn te klein om een vinger door te steken. Deze ufo’s zijn een typisch Vlaams fenomeen. Experts van het Portable Antiquities Scheme in Nederland en het Verenigd Koninkrijk herkennen het object niet.

VEEL THEORIEËN

Er doen verschillende theorieën de ronde. Iemand meent het object te herkennen als een vleugelmoer op huifkarren. Maar in het karrenmuseum in Essen duikt het alleszins niet op. Kunnen de ringen misschien hebben gediend om touwen of riemen door te spannen? Een argument tegen deze theorie is dat er geen systematische slijtage is vast te stellen aan de binnenzijde van de ringen.
Een mogelijke hypothese komt uit Brugge, waar men een ufo aantrof in een 19de-eeuwse woning bij het uitbreken van een raamkozijn. Misschien is het voorwerp te linken aan ramen of gordijnen uit deze periode? Maar er zijn tot dusver geen iconografische bronnen die dit kunnen bevestigen. Misschien helpt jouw vondst het mysterie op te lossen of heb je een andere theorie over de functie van deze ufo’s. Aarzel dan niet en stuur een mail naar [email protected].

Dit artikel verscheen in de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek in Vlaams-Brabant 2020' van Provincie Vlaams-Brabant


Pagina van


Bron: Erfgoed Vlaams-Brabant

MEDEA: Facebook post UFO verzameling Oproep  Ex-Situ oproep 

DVVL: Alle topics over de UFO 

De brochure

Wat is een koppelhaak of koppelpassant?

Een riem-ophoudende kledinghaak

26 feb

Deze kledinghaak heet officieel een 'taillehaak' terwijl 'koppelhaak' ook wel gebruikt wordt. Meestal wordt zo'n haak in militaire context gevonden.

In ieder geval had dit haakje had een riem-ophoudende functie en was het op de kleding van de soldaat bevestigd. Deze zat met 3 of 4 stuks op een jas genaaid.

Uniform Uniform

Andere afbeeldingen of variaties

Bronnen:

Koppelpassant

Een 'koppelpassant' daarentegen is een hulp-uitrustingsstuk dat aan de koppel (riem) wordt geschoven, bijvoorbeeld om er een riem aan te bevestigen. In de 19e eeuw werd onder een koppelpassant verstaan: een lus danwel een toeknoopbare strook stof aan de jas om de koppel doorheen te geleiden. Beide benamingen worden soms door elkaar gebruikt.

Uniform

Een passant (ook de schouderpassant of schuifpassant) is altijd gesloten, het wordt altijd ergens overheen geschoven.
 

Bronnen

Vondst van mij genomineerd als Vlaamse Vondst van 2019

Vroeg Middeleeuwse naairing

13 nov

In augustus 2019 vond ik tijdens een van m'n zoektochten over de akkers van Steenokkerzeel een mooie naairing met prachtig groene patina. Ik deed melding van de vondst bij Onroerend Erfgoed zoals voorgeschreven, en nadien ook nog eens bij MEDEA.

Vondst bij MEDEA Maar kijk ook onderaan.

De naairing werd door de specialisten van MEDEA gedetermineerd als 'Deel van een vingerhoed of naairing in latoenkoper en handgeput ---14de-16de eeuw.', met datering tussen 401 en 1500 na Christus!

Kort daarna werd ik gecontacteerd door MEDEA met de vraag of ze mijn vondst mochten inzenden voor de internationale wedstrijd van The Searcher, een Brits tijdschrift over metaaldetectie waarbij vondsten uit verschillende landen dingen naar de 'Most Significant Find of 2019'.

Voor de eerste keer konden Regionale (lees: andere dan die uit de UK) vondsten worden ingestuurd, en MEDEA zond een aantal Vlaamse vondsten in, waaronder mijn Middeleeuwse naairing.

De Winnaars

De winnaars van de categorie ‘Most Significant Find - Flanders 2019’ werden onlangs bekend gemaakt:

Gouden Kruisfibula

De eerste plaats was voor Benjamin 'Brynckminator' Brynckman met zijn gouden kruisfibula. Gelijkaardige vondsten uit graven in Noord-Frankrijk, de Duitse Rijn- en Moezelstreek, en Engeland dateren allen uit de 7de eeuw.

https://www.vondsten.be/finds/68015

Bronzen Gespbroche

De tweede plaats ging ook naar een middeleeuwse vondst: een bronzen gespbroche uit de 13de a 14de eeuw, compleet met naald, die gevonden werd in de buurt van Oudenburg. 

https://www.vondsten.be/finds/67853

Zilveren Brugse denier

De derde plaats (of tweede runner up) tot slot ging naar een prachtige zilveren Brugse denier uit de 13de eeuw die gevonden werd in de buurt van Jabbeke.

https://www.vondsten.be/finds/68073 

Mijn Naairing was een van de Runner-ups

De naairing werd door de specialisten van MEDEA gedetermineerd als 'Deel van een vingerhoed of naairing in latoenkoper en handgeput ---14de-16de eeuw.', met datering tussen 401 en 1500 na Christus.

Afmetingen: 16mm hoog en een diameter van 15mm onderaan en 12mm bovenaan. Massa: 4,5g.

Latoenkoper is de benaming van een plaat/folie van messing (= legering van koper met zink).

  Handgeput betekent dat de 'putjes' er handmatige werd in geboord. Een heus monnikkenwerkje!

  Gelijkaardig model

Een gelijkaardig model werd gevonden in de UK en werd daar als 'een van de vroegste vormen van vingerhoeden gevonden in de UK' beschreven en gedateerd tussen de 13e en 15e eeuw.

Bron: https://finds.org.uk/database

MEDEA Database

 

Artikel MEDEA

Gefilterd op 'metaaldetectie'

 

126 

Laat jij jouw review na? Google Facebook