Make IT Work
Jouw website, van A tot Web

Je bent hier: > Metaaldetectie > Vergelijk Kaarten | Overleg met OE | Beginnen | Gevaren | Reinigen | Fotograferen | Melden | Determineren | Bewaren | Foto's | Links | Heemkundige Kringen | Boeken

Vondsten Reiningen

Geen Water!

Water en zuurstof zijn de grootste vijanden van de vondsten.

De vondsten zitten jarenlang afgescherm van lucht en zuurstof in de grond. Zodra jij ze opgraaft kan het oxidatie process plots versneld worden, met desastreuze gevolgen voor de munt of fibula.

Daarom raad ik het reinigen met (zuivere) ontsmettingsalcohol aan, het zoals door professionele restaurateurs doen. Alcohol reageert met het metaal en zorgt ervoor dat het object niet verder al oxideren. Bovendien verdampt het waardoor je de vondst in feite 'droog' kan reinigen.

Zilver reinigen met natriumbicarbonaat

Wanneer je zilveren munten of andere objecten hebt die stabiel van kwaliteit zijn, kan je ze ook lichtjes inwrijven met natriumbicarbonaatpoeder om de zwarte oxidatie te verwijderen.

Hiervoor maak je jouw vingers een beetje nat en strooi je dan wat natriumbicarbonaat poeder op de munt vingers en wrijf je voorzichtig de munt tussen jouw vingers.

Opgelet: alhoewel natriumbicarbonaatpoeder niet zo aggressief schuurt als bvb een messing borsteltje of een slijschijf :-) ben je de munt wel nog steeds mechanish aan het reiningen! Voorzichtigheid is dus geboden!

Probeer dit zeker eerst op minder speciale muntjes zoals de 'Leeuwtjes' van Leopold of Albert die je ongetwijfeld bij de tientallen zal terugvinden.

Wat is het verschil tussen natriumbicarbonaat en baking powder?

 Natriumbicarbonaatpoeder
Dit fijne poeder heeft een structuur die iets fijner is dan zoutkorrels.
Het is ongevaarlijk en wordt oa. ook gebruikt om deeg te laten rijzen (samen met een zuur).
Ook gekend als bicarbonate de soude (fr), Sodium bicarbonate (en), zuiveringszout, bakzout of baking soda (en)

Baking powder
Dit poeder bevat niet alleen natriumbicarbonaat, maar ook citroenzuur en dikwijls ook nog maizena (als stabilisator). Ditt wil je dus niet op jouw munten :-). Je kan er wel cupcakes mee bakken.

Soda kristallen
Zoals de naam al zegt is dit een bijtend product wat wel gebruikt kan worden om leidingen te ontstoppen of ingekookte kookpotten te reinigen.

Gedetailleerde handleiding over het schoonmaken en herstellen van oude munten en artefacten

Origineel document: 'The Art of Cleaning and Restoration of Ancient Coins and Artifacts' door Kevin R Sandes

Bron: https://nobleromancoins.com

Kevin Sandes verzamelde een hele hoop tips om munten en andere artefacten te reinigen in een document dat maar liefst 429 pagina's telt!

Hij schrijft 'Munten schoonmaken is een kunst, geen wetenschap' en het moet gezegd dat niet alle munten in dezelfde staat zijn, en dikwijls een andere techniek vereisen. Sommige munten worden schoon door er even met de tandenborstel over te gaan, terwijl je andere munten hiermee onherroepelijk kan beschadigen of net veel uitdagender zijn om te reinigen.

In deze gids leid hij je door alle facetten van het schoonmaken van oude munten en artefacten en hoe je ze kan restaureren. Hij legt uit welke trucs (zilveren munten poetsen met Natriumbicarbonaatpoeder) hij leerde maar ook welke fouten hij maakte (gebruik bv. géén olijfolie of zuren!) na meer dan twintig jaar reinigen van oude munten en artefacten.


Pagina van
 

Download The Art of Cleaning and Restoring Ancient Coins and Artifacts - Copyright Kevin R Sandes

2973 

Laat jij jouw review na? Google Facebook