Make IT Work
Jouw website, van A tot Web

Nieuws

Archief: 

Wat is een koppelpassant of koppelhaak?

Een riem-ophoudende kledinghaak

26 feb

Deze kledinghaak heet officieel een 'taillehaak' terwijl 'koppelhaak' ook wel gebruikt wordt. Meestal wordt zo'n haak in militaire context gevonden.

In ieder geval had dit haakje had een riem-ophoudende functie en was het op de kleding van de soldaat bevestigd. Deze zat met 3 of 4 stuks op een jas genaaid.

Uniform Uniform

Andere afbeeldingen of variaties

Bronnen:

Koppelpassant

Een 'koppelpassant' daarentegen is een hulp-uitrustingsstuk dat aan de koppel (riem) wordt geschoven, bijvoorbeeld om er een riem aan te bevestigen. In de 19e eeuw werd onder een koppelpassant verstaan: een lus danwel een toeknoopbare strook stof aan de jas om de koppel doorheen te geleiden.

Uniform

Een passant (ook de schouderpassant of schuifpassant) is altijd gesloten, het wordt altijd ergens overheen geschoven.
 

Bronnen

Inspiratie nodig voor jouw social media posts?

Gebruik de "inhaakkalender"

30 jan

Tip van de week: Inspiratie nodig voor jouw social media posts? Gebruik de 'inhaakkalender'

Tegenwoordig is er voor bijna alles wel een dag bedacht, u kunt het zo gek niet bedenken... Perfect dus om op in te haken met uw socialmedia campagnes! Veel bedrijven gebruiken de inhaakkalender als bron van inspiratie voor hun content op social media. 

Wat is een inhaker?

Een inhaker is een reclame-uiting die inspeelt op een dag (of dagen) dat in het teken staat van een specifiek onderwerp. Het idee hierachter is om mee te liften op de populariteit van die bepaalde dag of van het specifieke thema. Dit kunnen vaststaande dagen zijn zoals Kerst, maar ook onverwachte gebeurtenissen of trending topics zijn uitermate geschikt als inhaker. De laatste twee vergen wel wat meer creativiteit waarbij snel geschakeld moet worden. Deze momenten laten zich niet van tevoren aankondigen. Het doel van een inhaker is in de meeste gevallen niet het direct verkopen van een product of een dienst. Het voornaamste doel zal - met name op social media - de aandacht voor het betreffende merk, product of dienst zijn.

Bron: https://www.reclameland.be

Inhaakkalender 2021 downloaden

10 gratis websites voor stockfoto's

Een woordje uitleg en... onze keuze

29 jan

Je kent het gevoel: je wil een artikel schrijven voor op jouw webpagina of social media post, en je vind geen leuke foto die past bij het onderwerp. Je kan natuurlijk zelf foto's beginnen nemen met jouw smartphone, maar... geef toe dat je echt wel andere kwaliteiten hebt :-)

Je kan natuurlijk op Google leuke foto's vinden, maar... meestal mag je deze niet gebruiken omwille van het auteursrecht!

Stockfoto's to the rescue!

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van stockfoto’s, zo heb je snel foto’s, is er veel keuze en zijn ze van goede kwaliteit. Op sites zoals Shutterstock of iStockPhoto kan je leuke foto's vinden. Is jouw budget echter beperkt? Geen probleem! In onderstaand overzicht vind je 10 websites voor gratis stockfoto’s, waarbij bronvermelding niet nodig is en de foto’s ook voor commerciële doeleinden mag gebruikt worden!

 1. Unsplash Foto’s met hoge kwaliteit. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe stockfoto’s? Abonneer je dan op hun nieuwsbrief en ontvang elke dag maar liefst 10 nieuwe stockfoto’s.
 2. Pexels  Een van onze favorieten! Hier vind je ook gratis stockvideo’s? Ook dan ben je bij Pexels op het juiste adres.
 3. Pixabay Naast foto’s kan je er ook nog terecht voor illustraties, vector afbeeldingen, video’s en muziek.
 4. Picjumbo Geen gewone website voor stockfoto’s, wel een nieuwsbrief waarvoor je je kan aanmelden en op deze manier wekelijks gratis nieuwe stockfoto’s toegestuurd krijgt.
 5. Kaboompics Honderden stockfoto’s van top-kwaliteit. Extraatje: ze tonen bij elke foto een bijhorend kleurenpalet.
 6. Stockio Je vindt er buiten foto’s ook een grote keuze aan vectoren, iconen, video’s en zelfs fonts.
 7. Life of Pix Mooie foto's de mogelijkheid om te zoeken op fotograaf.
 8. Freepik Meer dan alleen stockfoto’s. Op deze website staan zowel gratis als betalende foto’s.
 9. Stocksnap Selecteer op basis van datum, populariteit of views.
 10. JeShoots Voor vrolijke en kleurrijke foto’s.

Wat zijn Stockfoto's?

In tegenstelling tot op maat gemaakte foto's of afbeeldingen, waarbij u een fotograaf of designer een opdracht geeft, maken stockfotografie fotografen en kunstenaars een groot aantal foto's en afbeeldingen over populaire onderwerpen, zoals mensen, reizen, dieren, voedsel, enz. Deze foto's worden stockfoto's genoemd, omdat ze zijn gemaakt in de stijl van de Engelse term “Stock” wat in het Nederlands “Voorradig” of “Op voorraad” betekent.

Je hebt helemaal geen website nodig. Of toch?

Twee misverstanden over het bouwen van een eigen website

24 nov

Misverstand #1: een eigen website is overbodig

Met alle social media kanalen zoals Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ben je toch al voldoende online aanwezig, niet? Wel, neen. Heel eigen aan social media platformen is dat het zeer volatiele informatie is... Jouw posts en foto's verschijnen en verdwijnen tussen de massa aan andere berichten.

Rustige havenBied een rustige haven

Het is superbelangrijk om voor jouw bedrijf of vereniging ook een 'rustige haven' te voorzien waar (toekomstige) klanten of leden op één centrale plaats alle informatie kunnen terugvinden.

Vermijd dat ze jouw boodschap missen doordat het verloren gaat op hun drukke tijdlijn...

Bonusvraag: Welk adres zouden jouw klanten of leden het eenvoudigst onthouden of wil jij op jouw bestelwagen schilderen?

http://www.Facebook.be/jouw-bedrijf-254 of http://www.jouwbedrijf.be

Misverstand #2: een eigen website is heel duur

Dat is helemaal niet zo. Door slim gebruik te maken van de moderne technologie kunnen we bij Make IT Work snel en goedkoop een website op maat bouwen!

Bovendien weten we dat het gros van de bezoekers mobiel werkt op kleine schermen. Daarom zorgen wij steeds dat jouw site er goed uitziet op zowel de smartphone als de PC.

Een mooie website heb je al voor een paar honderd euro!

Naast deze eenmalige kost voor de bouw van de website betaal je tenslotte nog jaarlijks een bijdrage om jouw website in de lucht te houden. All-inclusive: domeinnaam, hosting, e-mail, updates. Een factuur per jaar, zonder zorgen.

Dankzij onze CMS software kan je zelf jouw website up-to-date houden, zonder dat je ons steeds dient te contacteren om iets aan te passen. Ook hier bespaar je.

Laat het bouwen van uw website over aan ons, zodat u zich kan focussen op uw werking

Make IT Work kan je helpen bij de bouw van jouw website, en neemt de complexiteit van het bouwen en onderhouden van een website weg. Als je kan werken met Word of webmail, kan je jouw eigen website beheren!

Wij bouwen websites Over ons Ledenplatform Vraag een gratis prijs aan 

Wij zijn Make IT Work. Al 20 jaar maken wij websites alsof ze voor onszelf zouden zijn. Wij maken uw website!

Vondst van mij genomineerd als Vlaamse Vondst van 2019

Vroeg Middeleeuwse naairing

13 nov

In augustus 2019 vond ik tijdens een van m'n zoektochten over de akkers van Steenokkerzeel een mooie naairing met prachtig groene patina. Ik deed melding van de vondst bij Onroerend Erfgoed zoals voorgeschreven, en nadien ook nog eens bij MEDEA.

Vondst bij MEDEA Maar kijk ook onderaan.

De naairing werd door de specialisten van MEDEA gedetermineerd als 'Deel van een vingerhoed of naairing in latoenkoper en handgeput ---14de-16de eeuw.', met datering tussen 401 en 1500 na Christus!

Kort daarna werd ik gecontacteerd door MEDEA met de vraag of ze mijn vondst mochten inzenden voor de internationale wedstrijd van The Searcher, een Brits tijdschrift over metaaldetectie waarbij vondsten uit verschillende landen dingen naar de 'Most Significant Find of 2019'.

Voor de eerste keer konden Regionale (lees: andere dan die uit de UK) vondsten worden ingestuurd, en MEDEA zond een aantal Vlaamse vondsten in, waaronder mijn Middeleeuwse naairing.

De Winnaars

De winnaars van de categorie ‘Most Significant Find - Flanders 2019’ werden onlangs bekend gemaakt:

Gouden Kruisfibula

De eerste plaats was voor Benjamin 'Brynckminator' Brynckman met zijn gouden kruisfibula. Gelijkaardige vondsten uit graven in Noord-Frankrijk, de Duitse Rijn- en Moezelstreek, en Engeland dateren allen uit de 7de eeuw.

https://www.vondsten.be/finds/68015

Bronzen Gespbroche

De tweede plaats ging ook naar een middeleeuwse vondst: een bronzen gespbroche uit de 13de a 14de eeuw, compleet met naald, die gevonden werd in de buurt van Oudenburg. 

https://www.vondsten.be/finds/67853

Zilveren Brugse denier

De derde plaats (of tweede runner up) tot slot ging naar een prachtige zilveren Brugse denier uit de 13de eeuw die gevonden werd in de buurt van Jabbeke.

https://www.vondsten.be/finds/68073 

Mijn Naairing was een van de Runner-ups

De naairing werd door de specialisten van MEDEA gedetermineerd als 'Deel van een vingerhoed of naairing in latoenkoper en handgeput ---14de-16de eeuw.', met datering tussen 401 en 1500 na Christus.

Afmetingen: 16mm hoog en een diameter van 15mm onderaan en 12mm bovenaan. Massa: 4,5g.

Latoenkoper is de benaming van een plaat/folie van messing (= legering van koper met zink).

  Handgeput betekent dat de 'putjes' er handmatige werd in geboord. Een heus monnikkenwerkje!

  Gelijkaardig model

Een gelijkaardig model werd gevonden in de UK en werd daar als 'een van de vroegste vormen van vingerhoeden gevonden in de UK' beschreven en gedateerd tussen de 13e en 15e eeuw.

Bron: https://finds.org.uk/database

MEDEA Database

 

Artikel MEDEA

Ontroesten via elektrolyse

IJzeren stukken ontroesten

17 jul

Elektrolyse is een chemische reactie waarbij onder invloed van een elektrische stroom samengestelde stoffen worden ontleed tot enkelvoudige stoffen en/of andere samengestelde stoffen.

Elektrolyse werkt enkel voor het ontroesten van ijzeren stukken. Koperen stukken of munten zullen oplossen en onherroepelijk beschadigd worden. Lees zeker de waarschuwingen op deze pagina, want er zijn wel degelijk gevaren aan verboden.

Benodigdheden

 • Handschoenen
 • Water
 • Schoonmaaksoda (natriumcarbonaat)
  Opgelet: dit is niet hetzelfde als baking soda of ontstopper
 • Een oud stuk ijzer ('offerstuk'), hoe groter hoe beter
  Tip: Voor grotere stukken kan je ook vier stukken betonijzer gebruiken en in de vier hoeken plaatsen, onderling verbonden. Een stuk ijzeren rooster onderaan in de bak werkt ook goed.
 • Plastic bak
 • Schuurborstel
 • Verlengkabel met schakelaar
 • Een gelijkstroomvoeding van minimaal 12 Volt (kan een oude GSM lader zijn) of een autobatterijlader
 • IJzerdraad en (krokodille)klemmen om het offerstuk en het te ontroesten stuk aan te sluiten

Hoe ga je te werk?

Voorbereiding

 1. Lees eerst heel deze handleiding door.
 2. Haal de meeste roest van het stuk met een schuurborstel
 3. Zorg dat er goed electrisch contact is met de anode/kathode; schuur eventueel eerst wat roest weg op de plaats waar je de klemmen zal bevestigen.
 4. Plaatse de bak op een goed verluchte plaats
 5. Steek het offerstuk in de bak
  Tip: je kan het ook ophangen in de oplossing
 6. Vul de bak met (lauw) water. Zorg dat het offerstuk boven de vloeistof uit blijft steken.
 7. Los 1 lepel soda per 3 liter water op.
  Tip: de soda lost beter op in warm water
 8. Verbind de rode draad ( / Anode) met een klem aan het offerstuk.
 9. Verbind de zwarte draad (- / Kathode) met een klem aan het te ontroesten stuk.
  Gebruik best ijzerdraad om het stuk vast te maken.

Elektrolyse

 1. Zorg dat alle koperen draden van de voeding en de klemmen boven de vloeistof zitten.
 2. Zorg dat het offerstuk en het te ontroesten stuk elkaar niet raken.
 3. Schakel (dan pas) de voeding in.
 4. Zowel de anode als de kathode moeten beginnen te bruisen na een paar seconden.
 5. Controleer regelmatig hoe het ontroestingsprocess verloopt.

Het hele proces kan ettelijke uren duren, en hangt af van hoe fel het stuk geoxideerd is, hoeveel vermogen de voeding geeft en hoeveel soda je hebt gebruikt (je kan de dosis gerust verhogen). Het water kan warm worden en hierdoor verdampen. Je kan het bijvullen, maar schakel eerst de stroom uit!

Nadien

 1. Schakel de voeding steeds uit vooraleer je aan de stukken of het water komt.
 2. Spoel het voorwerp goed af met schoon water en borstel of schuur de laatste resten roest er af.
 3. Het electroliet (het water met de soda en roest) mag je in de riolering gieten

Waarschuwing!

 • Steeds goed verluchten want er wordt waterstof en zuurstofgas geproduceerd. Deze combinatie wordt niet voor niets knalgas genoemd!
 • Zorg dat de anode en kathode nooit in contact komen (kortsluiting!)
 • Gebruik geen koperdraden om het te ontroesten stuk te bevestigen, want deze zullen oplossen.
 • Gebruik nooit zout ipv. soda, want hierbij zal Chloorgas vrijkomen!
 • Gebruik nooit RVS/roestvrij staal als offerstuk, want hierbij komt het giftige Chromium-6 vrij!
  • De krokodillenklemmen kunnen ook van RVS zijn!
  • Wanneer het water geel wordt zitten er giftige chromaten in het water!
 Referentie

De BBC Serie "detectorists"

Grappig en tragisch herkenbaar

15 jul

Gisteren eindelijk tijd gevonden om de schitterende serie 'detectorists' van de BBC te bekijken. Seizoen 1 van deze humoristische serie (6 episodes) zijn er alvast door gevlogen.

 

Gratis te bekijken op DailyMotion of Youtube, na enig zoekwerk

DailyMotion  Youtube 

Onze webmail werd geupgraded

Hoe kan je deze activeren?

11 mei

Reeds jaren bieden we bij onze hostingpakketten ook e-mailadressen aan.

Naast de forwards waarbij e-mail naar jouw privé adres wordt doorgestuurd en de klassieke toegang via jouw e-mailprogramma op jouw PC (Thunderbird, Outlook, ...) of smartphone, bieden we ook webmail aan.

Deze webmail zit in een nieuw jasje. Het ziet er niet alleen beter uit, het werkt ook vlotter, ook op jouw smartphone.

Hoe kan je de nieuwe lay-out activeren?

 1. Ga naar https://webmail.makeitwork.be
 2. Log in met jouw e-mailadres en paswoord
 3. Klik rechtsboven op 'Settings (Instellingen)'
 4. Klik dan op 'User Interface (Gebruikersinterface)'
 5. Kies de stiijl 'Elastic'
 6. Klik op 'Save (Opslaan)'

Train jouw e-mail software om beter Spam te herkennen

Maak jouw spamfilter slimmer!

18 mrt

Je hebt het al waarschijnlijk gemerkt dat de irritante Spam berichte blijven toestromen in jouw mailbox.

Door correct om te gaan met Spam berichten kan jij niet alleen jouw eigen mailbox cleaner houden, maar ook andere mensen helpen!

Het is belangrijk om jouw e-mail programma de juiste feedback te geven. Alleen zo kan de spamfilter van onze mailserver 'leren' wat echte of foute spam is.

Dit kan je doen door deze twee eenvoudige regels toe te passen.

'Foute' Spam

Het gebeurt dat e-mails verkeerdelijk als 'spam' worden aanzien en terechtkwamen in jouw Spam map. Duid deze in jouw e-mail programma aan als 'niet spam'. De software zou die dan moeten verplaatsen naar jouw inbox.

In Telenet Webmail

Valse spam aanduiden in Telenet webmaim

 

'Echte' Spam

Wanneer echte Spam toch in jouw Inbox terechtkomt, die je deze berichten aan te duiden als 'Dit is Spam'. De software zou dan de mail(s) naar jouw Spam map moeten verhuizen. Verwijder de berichten pas wanneer ze in de Spam map zitten! Verwijder ze vooral NIET uit jouw Inbox. Je moet hem eerst verhuizen naar jouw Spam map, want alleen zo kan jouw e-mail programma het correct 'leren'.

Onze mailserver analyseert alle mails die zo aangeduid worden, en zal niet enkel voor jou maar ook voor alle andere gebruikers beter kunnen inschatten of mails Spam of Ham zijn :-)

Wist je trouwens dat het woordje 'Spam' afkomstig is van een sketch van Month Python?

Spam'Spam' is een afkorting voor spiced ham. Het woord staat intussen synoniem voor ongevraagde e-mail.

In een hilarische sketch van Monty Python kan een echtpaar in een restaurant alleen maar gerechten bestellen op basis van spam (spiced ham), wat trouwens een zeer lage voedingswaarde heeft en echt niet lekker is. Net zo inhoudsloos en smakeloos als...  ongevraagde e-mailberichten.

 

Tips om het veilig te houden tijdens het e-mailen

Een aantal tips & truuks over veilig e-mailen

18 nov

Krijg je veel spam- en phishingmails in jouw mailbox?

Vermijd dat je mailadres op een lijst terechtkomt die door spammers of phishers wordt gebruikt

Ik krijg veel spam in mijn mailbox

Wat kan je doen om spam te verminderen ?

Hoe kan je leren valse mails te herkennen?

Cybercriminelen proberen altijd om misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Ze proberen ook vaak in te spelen op angst. Laat je niet vangen!

Tip: Stuur verdachte berichten naar [email protected]

Meld verdachte e-mails 

SafeWeb: Eerste Hulp on-line

 

5563