Make IT Work
Jouw website, van A tot Web

Nieuws

Archief: 

Prachtig boek "Graaf" van Kris Van den Berge

Metaaldetectievondsten uit het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde

22 dec

Kris Van Den Berge uit Buggenhout was en jaar lang aan de slag met zijn metaaldetctor in het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde. Hij groef er maar liefst zeshonderd metaalvondsten op. Ruim 260 ervan bundelde hij in het boek 'Graaf', een prachtig boek met 120 pagina's e hardcover vol mooie foto's die tot de verbeelding spreken.

Het Boek kost 38 EUR, wil je het boek opgestuurd, betaal je 6 EUR verzending.

Bestel het boek 

Bestellen kan via bovenstaande knop. Betalen dient te gebeuren op het rekeningnummer BE93 3635 9919 1167 op naam van McIllus bv met vermelding: Graaf - Metaaldetectievondsten Begijnhof.

Nog vragen?

0477 55 65 71 of [email protected]

Facebookpagina van Kris

Objectfotografie workshop van Histories vzw

Praktische tips en truuks

31 aug

Histories vzw organiseert een aantal workshops om erfgoedvrijwilligers te ondersteunen.

Vormingsaanbod 

Naast de opleiding over Crowdfunding bieden ze ook een Basisworkshop objectfotografie – ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’ aan.

Na deze vorming:

 • Kan je met fotografie aan de slag om je erfgoedcollectie te verrijken.
 • Heb je basisinfo verkregen over hoe je verschillende materialen en objecten uit je erfgoedcollectie het best in beeld brengt.
 • Kan je jouw beelden ook inzetten voor communicatie of publiekswerking.

Wanneer en waar?

De workshops vinden plaats op de onderstaande data en locaties, steeds van 19u00 tot 21u30 (ontvangst vanaf 18u45). Het gaat telkens om dezelfde workshop die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Gezien het thema is het niet mogelijk om deze vorming online te organiseren. Mochten de coronamaatregelen het niet toelaten dan zullen deze workshops op een later tijdstip hernomen worden.

 • Maandag 8 november 2021: Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Dilbeek.
 • locatiepartner: Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei
 • Maandag 15 november 2021: STeM, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas (er is een parking aan het museum)
 • locatiepartner: Erfpunt Onroerend Erfgoed Waasland
 • Maandag 22 november 2021: OC De Coorenaar, Georges Coornaertdreef 7, 8792 Waregem
 • locatiepartner: Davidsfonds Desselgem
 • Woensdag 1 december 2021: Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt
 • Woensdag 8 december 2021: Herita, De Wolsack, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. We behouden ons evenwel het recht om plaatsen voor de erfgoedvrijwilligers voor te behouden. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Bron: https://historiesvzw.be
Copyright foto: Parcum

Informatie en Inschrijven

Wat is Iron Bias?

De instelling waarmee de detector een doel als ijzer identificeert

27 aug De Iron Bias-functie is alleen beschikbaar wanneer de Equinox in multifrequentie werkt. De instelling is niet beschikbaar in modi met één frequentie. Gebruik de knop Accepteren/Weigeren om te schakelen tussen FE en FE2 zodra u de functie hebt geopend.

De Iron Bias-instelling past de waarschijnlijkheid aan dat de detector een doel als ijzer identificeert als het zowel ferro- als non-ferrosignalen presenteert.

Alle ferro doelen produceren een combinatie van een ferro en non-ferro respons. Grote ferro-doelen kunnen zelfs een sterkere non-ferro-respons vertonen. Ook kan een ijzerhoudend doelwit naast een niet-ijzerhoudend doelwit een vergelijkbare respons produceren.

De Iron Bias Setting biedt enige controle over de Target ID-respons. Een lagere Iron Bias-instelling zorgt ervoor dat de natuurlijke respons domineert, wat betekent dat het doelwit waarschijnlijker wordt geclassificeerd als een non-ferro doelwit. Een hogere instelling vergroot de kans dat het doelwit als ijzer wordt geclassificeerd.

 • De instelling Iron Bias heeft een bereik van 0 tot 9.
 • Iron Bias is alleen beschikbaar als de werkfrequentie Multi is.
 • Iron Bias-aanpassing is lokaal; alleen het huidige zoekprofiel in de detectiemodus wordt beïnvloed door wijzigingen in deze geavanceerde instelling.
In omgevingen met veel ijzerafval wordt een hogere Iron Bias aanbevolen om ze te maskeren. In gebieden waar u geen non-ferro doelen onder het ijzerafval wilt missen, wordt een lagere instelling aanbevolen. Hierdoor zullen meer ferro-doelen worden gedetecteerd en geïdentificeerd als wenselijke non-ferro-doelen.

Iron Bias-instelling aanpassen

 1. Gebruik de knop Instellingen om naar Herstelsnelheid te navigeren in het menu Instellingen.
 2. Houd de knop Instellingen 2 seconden ingedrukt. Er verschijnt een lijn onder het pictogram Herstelsnelheid om aan te geven dat u de instelling Iron Bias hebt geselecteerd, en 'FE' verschijnt op het frequentiedisplay.
 3. Druk op de min (–) en plus ( ) toetsen om de Iron Bias te verlagen of te vergroten. Aanpassingen worden automatisch opgeslagen.
 4. Door lang op de knop Instellingen te drukken, keert u terug naar de instelling Herstelsnelheid.
 

Wat zijn mijn favoriete instellingen van de Minelab Equinox 800?

Met dank aan Luc Van Assche, DetExpert Minelab

27 aug

Met deze instellingen werk ik het liefst:

Programma: Beach 2

 • Noise Cancel: altijd uitvoeren
 • Ground Balance: indien nodig
 • Volume Adjust: 25 (als je van luid houd)
  • (blijf drukken op Settings) Volume Adjust T1: 1
  • (accept knop) Volume Adjust T2: 25 (max)
 • Treshold Level: 5
 • Target Tone: 5 (rustig) of 50 (druk maar beste resultaat in verschillende id's herkennen)
  • (blijf drukken op Settings knop) Target Tone T1: 1
  • Target Tone T2: 25 (max)
 • Accept Reject: -9 (geen discriminatie)
 • Recovery Speed: 4
  • (blijf drukken op Settings knop) FE Iron Bias: 2

Stuur jouw leden automatisch een verwelkomingsmailtje

Een gepersonaliseerd berichtje voor nieuwe en terugkerende leden!

15 aug

Ken je dat gevoel?

Elk werkingsjaar ben je enerzijds blij dat je weer een aantal nieuwe leden mag verwelkomen, maar tegelijk mag je niet vergeten om hen een heel pak praktische info door te sturen en vragen te beantwoorden zoals: 'Waar gaan de lessen door?', 'Kan ik een aantal lessen komen proberen?' of 'Wat houden de lessen in voor deze leeftijdsgroep?'.

Het komt allemaal bovenop het werk dat je al hebt om het jaar op te starten en je wil natuurlijk niemand vergeten...

De welkomstmails

Hoe handig zou het zijn dat je een aantal sjabloon-mailtjes hebt klaar staan met een welkomstwoordje, wat praktische info en een aantal antwoorden op vragen die je verwacht? Met aparte teksten voor nieuwe en bestaande leden of zelfs leiding/trainers?

Dit is exact waaarom we de Ledenbeheer module 'Welkomstmails' bouwden!

Je kan per groep bepalen of je al dan niet een welkomstmail wil sturen. Indien deze optie geactiveerd is, zal er elk uur gechecked worden of er iemand nieuw lid werd, om dan automatisch deze welkomstmails te verzenden.

In 2020 vond ik ook een "Vlaamse UFO"!

De stilaan beruchte" Unidentified Found Object"...

01 aug

Vlaamse UFO uit SteenokkezeelEen tijdje geleden vond ik een vreemd voorwerp. Het heeft een kop met twee ogen in een koperlegering en leek gemonteerd geweest te zijn op een ijzeren spijker, en is ongeveer 3cm hoog en 3cm breed.

Het bleek de intussen beruchte 'Vlaamse UFO' (Unidentified Found Object) te zijn.

Mijn vondst https://www.vondsten.be/finds/111001 werd vermeld in de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek in Vlaams-Brabant 2020', waar MEDEA een oproep doet om mee te denken wat dit vreemde object kan zijn.

Gordijnkoordgeleiding?

Op De blog van Detectorvrienden Vlaanderen (DVVL) wordt al jaren gespeculeerd wat deze UFO in feite is. Persoonlijk vind ik meest plausibele uitleg dat het een soort van geleide ringen zijn waardoor het touw van een gordijn liep.

Simulatie van hoe het er zou kunnen gebruikt geweest zijn:

Mogelijke verklaring voor Vlaamse UFO

Bron: http://www.detectorvrienden-vlaanderen.be/nforum/viewtopic.php?p=309868#p309868

 

Het artikel uit de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek 2020'

UFO’S UIT DE VLAAMSE GROND

S. Milis & K. Nolet

Een ufo vind je niet alleen in de lucht, maar ook onder de grond. Dan gaat het niet om een Unidentified Flying Object, maar om een Unidentified Found Object. Een gevonden artefact waar geen knoop aan vast te binden valt. MEDEA, het online platform voor metaaldetectievondsten van vzw Histories, lanceert een oproep om ufo’s te melden. Zoals de staafjes met twee lusjes in de afbeelding
hier naast, die in Vlaanderen al jaren aan de oppervlakte komen.

Een metaaldetectorist vond zo’n ufo in de buurt van Steenokkerzeel. De vorm kan verschillen van vondst tot vondst, maar bepaalde eigenschappen zijn steeds dezelfde: een korte staaf uit koperlegering met aan weerszijden een ronde lus uit hetzelfde materiaal, en een ijzeren staaf (of ijzeroxidatie) in het verlengde ervan. De breedte, van lus tot lus, is 25 tot 30 mm. De lussen zijn te klein om een vinger door te steken. Deze ufo’s zijn een typisch Vlaams fenomeen. Experts van het Portable Antiquities Scheme in Nederland en het Verenigd Koninkrijk herkennen het object niet.

VEEL THEORIEËN

Er doen verschillende theorieën de ronde. Iemand meent het object te herkennen als een vleugelmoer op huifkarren. Maar in het karrenmuseum in Essen duikt het alleszins niet op. Kunnen de ringen misschien hebben gediend om touwen of riemen door te spannen? Een argument tegen deze theorie is dat er geen systematische slijtage is vast te stellen aan de binnenzijde van de ringen.
Een mogelijke hypothese komt uit Brugge, waar men een ufo aantrof in een 19de-eeuwse woning bij het uitbreken van een raamkozijn. Misschien is het voorwerp te linken aan ramen of gordijnen uit deze periode? Maar er zijn tot dusver geen iconografische bronnen die dit kunnen bevestigen. Misschien helpt jouw vondst het mysterie op te lossen of heb je een andere theorie over de functie van deze ufo’s. Aarzel dan niet en stuur een mail naar [email protected].

Dit artikel verscheen in de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek in Vlaams-Brabant 2020' van Provincie Vlaams-Brabant


Pagina van


Bron: Erfgoed Vlaams-Brabant

MEDEA: Facebook post UFO verzameling Oproep  Ex-Situ oproep 

DVVL: Alle topics over de UFO 

De brochure

Wat is een koppelhaak of koppelpassant?

Een riem-ophoudende kledinghaak

26 feb

Deze kledinghaak heet officieel een 'taillehaak' terwijl 'koppelhaak' ook wel gebruikt wordt. Meestal wordt zo'n haak in militaire context gevonden.

In ieder geval had dit haakje had een riem-ophoudende functie en was het op de kleding van de soldaat bevestigd. Deze zat met 3 of 4 stuks op een jas genaaid.

Uniform Uniform

Andere afbeeldingen of variaties

Bronnen:

Koppelpassant

Een 'koppelpassant' daarentegen is een hulp-uitrustingsstuk dat aan de koppel (riem) wordt geschoven, bijvoorbeeld om er een riem aan te bevestigen. In de 19e eeuw werd onder een koppelpassant verstaan: een lus danwel een toeknoopbare strook stof aan de jas om de koppel doorheen te geleiden. Beide benamingen worden soms door elkaar gebruikt.

Uniform

Een passant (ook de schouderpassant of schuifpassant) is altijd gesloten, het wordt altijd ergens overheen geschoven.
 

Bronnen

Je hebt helemaal geen website nodig. Of toch?

Twee misverstanden over het bouwen van een eigen website

24 nov

Misverstand #1: een eigen website is overbodig

Met alle social media kanalen zoals Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ben je toch al voldoende online aanwezig, niet? Wel, neen. Heel eigen aan social media platformen is dat het zeer volatiele informatie is... Jouw posts en foto's verschijnen en verdwijnen tussen de massa aan andere berichten.

Rustige havenBied een rustige haven

Het is superbelangrijk om voor jouw bedrijf of vereniging ook een 'rustige haven' te voorzien waar (toekomstige) klanten of leden op één centrale plaats alle informatie kunnen terugvinden.

Vermijd dat ze jouw boodschap missen doordat het verloren gaat op hun drukke tijdlijn...

Bonusvraag: Welk adres zouden jouw klanten of leden het eenvoudigst onthouden of wil jij op jouw bestelwagen schilderen?

http://www.Facebook.be/jouw-bedrijf-254 of http://www.jouwbedrijf.be

Misverstand #2: een eigen website is heel duur

Dat is helemaal niet zo. Door slim gebruik te maken van de moderne technologie kunnen we bij Make IT Work snel en goedkoop een website op maat bouwen!

Bovendien weten we dat het gros van de bezoekers mobiel werkt op kleine schermen. Daarom zorgen wij steeds dat jouw site er goed uitziet op zowel de smartphone als de PC.

Een mooie website heb je al voor een paar honderd euro!

Naast deze eenmalige kost voor de bouw van de website betaal je tenslotte nog jaarlijks een bijdrage om jouw website in de lucht te houden. All-inclusive: domeinnaam, hosting, e-mail, updates. Een factuur per jaar, zonder zorgen.

Dankzij onze CMS software kan je zelf jouw website up-to-date houden, zonder dat je ons steeds dient te contacteren om iets aan te passen. Ook hier bespaar je.

Laat het bouwen van uw website over aan ons, zodat u zich kan focussen op uw werking

Make IT Work kan je helpen bij de bouw van jouw website, en neemt de complexiteit van het bouwen en onderhouden van een website weg. Als je kan werken met Word of webmail, kan je jouw eigen website beheren!

Wij bouwen websites Over ons Ledenplatform Vraag een gratis prijs aan 

Wij zijn Make IT Work. Al 20 jaar maken wij websites alsof ze voor onszelf zouden zijn. Wij maken uw website!

Vondst van mij genomineerd als Vlaamse Vondst van 2019

Vroeg Middeleeuwse naairing

13 nov

In augustus 2019 vond ik tijdens een van m'n zoektochten over de akkers van Steenokkerzeel een mooie naairing met prachtig groene patina. Ik deed melding van de vondst bij Onroerend Erfgoed zoals voorgeschreven, en nadien ook nog eens bij MEDEA.

Vondst bij MEDEA Maar kijk ook onderaan.

De naairing werd door de specialisten van MEDEA gedetermineerd als 'Deel van een vingerhoed of naairing in latoenkoper en handgeput ---14de-16de eeuw.', met datering tussen 401 en 1500 na Christus!

Kort daarna werd ik gecontacteerd door MEDEA met de vraag of ze mijn vondst mochten inzenden voor de internationale wedstrijd van The Searcher, een Brits tijdschrift over metaaldetectie waarbij vondsten uit verschillende landen dingen naar de 'Most Significant Find of 2019'.

Voor de eerste keer konden Regionale (lees: andere dan die uit de UK) vondsten worden ingestuurd, en MEDEA zond een aantal Vlaamse vondsten in, waaronder mijn Middeleeuwse naairing.

De Winnaars

De winnaars van de categorie ‘Most Significant Find - Flanders 2019’ werden onlangs bekend gemaakt:

Gouden Kruisfibula

De eerste plaats was voor Benjamin 'Brynckminator' Brynckman met zijn gouden kruisfibula. Gelijkaardige vondsten uit graven in Noord-Frankrijk, de Duitse Rijn- en Moezelstreek, en Engeland dateren allen uit de 7de eeuw.

https://www.vondsten.be/finds/68015

Bronzen Gespbroche

De tweede plaats ging ook naar een middeleeuwse vondst: een bronzen gespbroche uit de 13de a 14de eeuw, compleet met naald, die gevonden werd in de buurt van Oudenburg. 

https://www.vondsten.be/finds/67853

Zilveren Brugse denier

De derde plaats (of tweede runner up) tot slot ging naar een prachtige zilveren Brugse denier uit de 13de eeuw die gevonden werd in de buurt van Jabbeke.

https://www.vondsten.be/finds/68073 

Mijn Naairing was een van de Runner-ups

De naairing werd door de specialisten van MEDEA gedetermineerd als 'Deel van een vingerhoed of naairing in latoenkoper en handgeput ---14de-16de eeuw.', met datering tussen 401 en 1500 na Christus.

Afmetingen: 16mm hoog en een diameter van 15mm onderaan en 12mm bovenaan. Massa: 4,5g.

Latoenkoper is de benaming van een plaat/folie van messing (= legering van koper met zink).

  Handgeput betekent dat de 'putjes' er handmatige werd in geboord. Een heus monnikkenwerkje!

  Gelijkaardig model

Een gelijkaardig model werd gevonden in de UK en werd daar als 'een van de vroegste vormen van vingerhoeden gevonden in de UK' beschreven en gedateerd tussen de 13e en 15e eeuw.

Bron: https://finds.org.uk/database

MEDEA Database

 

Artikel MEDEA

Ontroesten via elektrolyse

IJzeren stukken ontroesten

17 jul

Elektrolyse is een chemische reactie waarbij onder invloed van een elektrische stroom samengestelde stoffen worden ontleed tot enkelvoudige stoffen en/of andere samengestelde stoffen.

Elektrolyse werkt enkel voor het ontroesten van ijzeren stukken. Koperen stukken of munten zullen oplossen en onherroepelijk beschadigd worden. Lees zeker de waarschuwingen op deze pagina, want er zijn wel degelijk gevaren aan verboden.

Benodigdheden

 • Handschoenen
 • Water
 • Schoonmaaksoda (natriumcarbonaat)
  Opgelet: dit is niet hetzelfde als baking soda of ontstopper
 • Een oud stuk ijzer ('offerstuk'), hoe groter hoe beter
  Tip: Voor grotere stukken kan je ook vier stukken betonijzer gebruiken en in de vier hoeken plaatsen, onderling verbonden. Een stuk ijzeren rooster onderaan in de bak werkt ook goed.
 • Plastic bak
 • Schuurborstel
 • Verlengkabel met schakelaar
 • Een gelijkstroomvoeding van minimaal 12 Volt (kan een oude GSM lader zijn) of een autobatterijlader
 • IJzerdraad en (krokodille)klemmen om het offerstuk en het te ontroesten stuk aan te sluiten

Hoe ga je te werk?

Voorbereiding

 1. Lees eerst heel deze handleiding door.
 2. Haal de meeste roest van het stuk met een schuurborstel
 3. Zorg dat er goed electrisch contact is met de anode/kathode; schuur eventueel eerst wat roest weg op de plaats waar je de klemmen zal bevestigen.
 4. Plaatse de bak op een goed verluchte plaats
 5. Steek het offerstuk in de bak
  Tip: je kan het ook ophangen in de oplossing
 6. Vul de bak met (lauw) water. Zorg dat het offerstuk boven de vloeistof uit blijft steken.
 7. Los 1 lepel soda per 3 liter water op.
  Tip: de soda lost beter op in warm water
 8. Verbind de rode draad ( / Anode) met een klem aan het offerstuk.
 9. Verbind de zwarte draad (- / Kathode) met een klem aan het te ontroesten stuk.
  Gebruik best ijzerdraad om het stuk vast te maken.

Elektrolyse

 1. Zorg dat alle koperen draden van de voeding en de klemmen boven de vloeistof zitten.
 2. Zorg dat het offerstuk en het te ontroesten stuk elkaar niet raken.
 3. Schakel (dan pas) de voeding in.
 4. Zowel de anode als de kathode moeten beginnen te bruisen na een paar seconden.
 5. Controleer regelmatig hoe het ontroestingsprocess verloopt.

Het hele proces kan ettelijke uren duren, en hangt af van hoe fel het stuk geoxideerd is, hoeveel vermogen de voeding geeft en hoeveel soda je hebt gebruikt (je kan de dosis gerust verhogen). Het water kan warm worden en hierdoor verdampen. Je kan het bijvullen, maar schakel eerst de stroom uit!

Nadien

 1. Schakel de voeding steeds uit vooraleer je aan de stukken of het water komt.
 2. Spoel het voorwerp goed af met schoon water en borstel of schuur de laatste resten roest er af.
 3. Het electroliet (het water met de soda en roest) mag je in de riolering gieten

Waarschuwing!

 • Steeds goed verluchten want er wordt waterstof en zuurstofgas geproduceerd. Deze combinatie wordt niet voor niets knalgas genoemd!
 • Zorg dat de anode en kathode nooit in contact komen (kortsluiting!)
 • Gebruik geen koperdraden om het te ontroesten stuk te bevestigen, want deze zullen oplossen.
 • Gebruik nooit zout ipv. soda, want hierbij zal Chloorgas vrijkomen!
 • Gebruik nooit RVS/roestvrij staal als offerstuk, want hierbij komt het giftige Chromium-6 vrij!
  • De krokodillenklemmen kunnen ook van RVS zijn!
  • Wanneer het water geel wordt zitten er giftige chromaten in het water!
 Referentie

 

49138 

Laat jij jouw review na? Google Facebook