Make IT Work
Jouw website, van A tot Web

Je bent hier: > Metaaldetectie > Nieuws | Vergelijk Kaarten | LIDAR | Overleg met OE | Beginnen | Gevaren | Reinigen | Fotograferen | Foto's Bijknippen | Melden | Determineren | Op Goud Testen | Links | Foto's | Heemkundige Kringen | Boeken

Praktisch gebruik van LIDAR bij Metaaldetectie

Metaaldetectie is een boeiende hobby die over de jaren heen evolueerde met nieuwe technologieën en tools. Eén van de meest opvallende technologische ontwikkelingen die het speelveld voor metaaldetectoristen heeft veranderd, is LIDAR (Light Detection and Ranging). LIDAR biedt tal van voordelen voor metaaldetectoristen en opent nieuwe mogelijkheden om mooie historische vondsten te doen.

Wat is LIDAR?

Vliegtuig met LIDAR

LIDAR is een geavanceerde technologie die gebruikmaakt van laserpulsen om de afstand tot een object of oppervlak te meten. Het werkt door het uitzenden van laserstralen waarvan wordt gemeten hoe lang het duurt voordat ze terugkaatsen.

Het resultaat is een zeer nauwkeurige driedimensionale kaart van het terrein en de objecten die zich daarop bevinden. Hiermee kunnen gedetailleerde kaarten worden gemaakt van de vorm en hoogte van objecten en kan je er mogelijks verborgen structuren zoals oude wegen en fundamenten mee detecteren.

LIDAR wordt vaak gebruikt in archeologie, cartografie, bosbouw, en zelfs autonome voertuigen. Metaaldetectoristen kunnen hier ook van profiteren.

Hoe helpt LIDAR metaaldetectoristen?

1. Bodemreliëf en structuur zichtbaar maken

LIDAR biedt metaaldetectoristen een nauwkeurig beeld van het bodemreliëf en de structuur. Dit betekent dat je een gedetailleerde kaart krijgt van hellingen, depressies, oude paden en andere kenmerken die historische locaties kunnen aanduiden. Het maakt het eenvoudiger om potentiële zoekgebieden te identificeren waar oude voorwerpen kunnen zijn begraven.

2. Identificeren van oude wegen en paden

LIDAR kan oude wegen en paden blootleggen die in de loop der tijd zijn overgroeid of verdwenen. Deze wegen kunnen leiden naar historische locaties, nederzettingen of slagvelden waar waardevolle artefacten te vinden zijn. Het gebruik van LIDAR-gegevens kan je helpen om gerichter te zoeken.

3. Verborgen structuren en fundamenten

LIDAR kan verborgen structuren en fundamenten onthullen, zoals oude gebouwen of kelders. Deze locaties zijn vaak rijk aan historische artefacten. Door LIDAR-gegevens te combineren met metaaldetectie, kun je de meest veelbelovende plekken vinden om op te zoeken.

On-line of op jouw PC

Het gebruik van LIDAR is nu toegankelijker dan ooit dankzij online tools en open-source software. Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van LIDAR-gegevens, zijn er twee handige opties:

Online Tool 'OpenLIDAR' van Vlaanderen.be

OpenLIDAR

Vlaanderen.be biedt een online tool aan genaamd 'OpenLIDAR' waarmee je LIDAR-gegevens kunt verkennen en visualiseren zonder dat je software op je computer hoeft te installeren.

Je kan er eenvoudig LIDAR-kaarten van specifieke gebieden in Vlaanderen mee bekijken en analyseren in een webbrowser.

Als je meer controle wilt over het analyseren van LIDAR-gegevens en toegang wilt tot geavanceerdere functies, dan kun je overwegen om open-source software zoals QGIS te gebruiken.

EODaS OpenLIDAR 

Open Source Software: QGIS

QGIS

QGIS logoQGIS is een krachtige Geografische InformatieSysteem (GIS) softwarepakket, beschikbaar voor zowel Winddows, Linux als MacOS.

Hiermee kun je LIDAR-gegevens importeren, analyseren en visualiseren op je eigen computer. Het biedt flexibiliteit en tal van hulpmiddelen om de gegevens aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

Je kan de instellingen van de LIDAR gegevens fijn bijregelen om zo extra details zichtbaar te maken maar ook historische kaarten toevoegen als extra kaartlaag.

Het QGIS Project 

Met zowel de online tool 'OpenLIDAR' als de open-source software QGIS, kun je profiteren van de voordelen van LIDAR en deze technologie effectief inzetten voor jouw zoektochten met de metaaldetector.

Historische kaarten toevoegen aan QGIS

Historische kaarten van oa. Ferrraris (177), Frickx (1712), Masse (1729-1730), Popp (1842-187), Vandermaele (1846-1854) en Villaret (1745-1748) toevoegen

 1. Rechts-klik in het linkermenu in de Browser op
  'WMS/WMTS' en kies 'Nieuwe Verbinding'
 2. Geef een naam voor deze laag,
  bv. 'Historische Kaarten'
 3. Vul de url in:
  https://geo.api.vlaanderen.be/histcart/wms
   
In QGIS historische kaarten toevoegen

Mercatornet data

MercatorNet data gebruiken in QGIS software

Toevoegen van Web Map Services (WMS) en Web Feature Services (WFS) kaartlagen in QGIS.

 • https://www.mercator.vlaanderen.be/raadpleegdienstenmercatorpubliek/wms
 • https://www.mercator.vlaanderen.be/raadpleegdienstenmercatorpubliek/wfs 

Geografische data catalogus MercatorNet

Andere WMTS bronnen

Michel Stuyts verzamelde een hele reeks andere WMTS bronnen op zijn website WMTS Services with data for Belgium (michelstuyts.be)

LIDAR Links

 

136 

Laat jij jouw review na? Google Facebook