Make IT Work
Jouw website, van A tot Web

Je bent hier: > Metaaldetectie > Nieuws | Vergelijk Kaarten | Overleg met OE | Beginnen | Gevaren | Reinigen | Fotograferen | Melden | Determineren | Bewaren | Foto's | Links | Heemkundige Kringen | Boeken

Gevaren bij Metaaldetectie

Het zal je niet verwonderen dat munitie en explosieven gevaarlijk zijn, maar het graven in de grond kan ook gevaren met zich meebrengen.

Scherpe Voorwerpen

Injectienaald van rund

Tijdens het graven kom je geregeld stukken glas, scherpe stukjes metaal zoals drankblikjes of prikkeldraad, injectienaalden (illegale) hormonen, potscherven of spijkers tegen. Je hebt al snel een sneetje of serieuze wonde aan jouw vingers of handen en dit terwijl je met jouw handen in de aarde zit... Geen goede combinatie!

Draag steeds handschoenen, en als het kan waterdichte exemplaren

Persoonlijk gebruik ik de oranje handschoenen van de Action. Ze kosten 8.50 EUR voor 10 stuks...

Bacterieën & Chemicaliëen

Landbouwgrond wordt enerzijds bemest met dierlijke uitwerpselen die miljoenen bacteriëen bevatten. Anderzijds worden er ook chemicaliëen gebruikt zoals onkruidverdelgers en meststoffen die irriterend kunnen zijn.

Wanneer je met je blote handen in de aarde zit, loop je risico op:

 1. Droge handen door oa. schimmel- of bacterieinfecties
  Een droge huid, kloven en pijnlijke blaasjes kunnen het resultaat zijn van schimmels en bacteriëen zoals Leptospirosis die zich in de aarde bevinden.
  Ontstoken handen
 2. Dermatitis
  Huidirritatie die kan ontstaat zelfs door kortstondig contact met meststoffen en verdelgingsmiddelen.
  Dermatitis
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dermatitis
 3. Tetanus
  Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie komt normaal voor in de darmen van paarden en andere planteneters zonder dat dit deze dieren in enigerlei mate hindert. De bacterie plant zich voort door de vorming van sporen die zich via de uitwerpselen van deze dieren in de omgeving kunnen verspreiden. Ze komen dan ook zeer verspreid voor, bv. in de aarde, uitwerpselen, op voorwerpen en planten in de omgeving. Infecties ontstaan ​​door besmetting van somes miniscule snij- en schaafwondjes die in contact komen met aarde.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Tetanus
 4. Sepsis of Bloevergiftiging
  Bacteriën zoals
  Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter jejuni en Listeria monocytogenes zijn vaak aanwezig in de grond van akkers en weides als gevolg van de aanwezigheid van koeien-, paarden-, kippen- of andere dierlijke mest. Bacteriële infecties kunnen leiden tot sepsis, waarbij de bacteriën het bloed binnendringen en snel groeien, waardoor het lichaam reageert met een ontstekingsreactie die septische shock, orgaanfalen en, indien niet snel genoeg behandeld, de dood veroorzaakt.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedvergiftiging
 5. Legionellose
  Plassen met stilstaand water kunnen Legionella pneumophila bevatten, de bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt, beter bekend als geassocieerd met uitbraken van besmette airconditioningsystemen in gebouwen.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Legionellose
 6. Chemicaliëen
  Sommige chemische meststoffen of pesticides zoals Glyfosfaat kunnen langs de huid binnendringen.

Draag steeds handschoenen, en als het kan waterdichte exemplaren

Munitie en Explosieven

Er werd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog hevig gevochten in Vlaanderen, wat de grote hoeveelheid kogelpunten en kogelhulzen verklaart. Spijtig genoeg ligt Vlaanderen vol met niet-ontplofte munitie!

Allereerst: Het is niet alleen illegaal om scherpe kogels (huls met punt) te bezitten. Sommige kogelpunten kunnen gevaarlijk zijn! Zeker bij grondvondsten kan munitie gevaarlijk zijn. Je zal niet de eerste zijn die een of meerdere vingers moet missen.

Ga er steeds van uit dat de munitie die je vindt gevaarlijk is.

Webinar over Metaaldectectie en Munitie

Op 10 november 2020 volgde ik de weblezig 'Metaaldetectie en Munitie', georganiseerd door Onroerend Erfgoed en met woordvoerders van DOVO en De Vlaamse Waterweg.

Ze deelden nuttige informatie over de risico’s van het omgaan met munitie, de werkwijze van DOVO en duiding over het algemeen verbod op magneetvissen in bevaarbare waterlopen in Vlaanderen.

OE: Verantwoord omgaan met munitie

 

Wapenwet 

Kogelhulzen

Wanneer je een kogelhuls vindt, check dan of achteraan het slaghoedje is afgegaan. Een afgevuurde kogel heeft een putje in het slaghoedje, een scherp patroon niet. Een kogelhuls zonder punt kan ook nog gevaarlijk zijn, ook wanneer de kogelpunt er af is.

Kogelhuls scherp
Afgevuurde kogelhuls

Kogelhuls afgevuurd
Scherpe kogelhuls

Kogelpunten

Kogelpunten lijken op het eerste gezicht onschuldig, en juist hierin schuilt het gevaar. De kogelpunten werden destijds voorzien van kleurcodes. Deze gaven aan met wat voor lading ze waren uitgerust. Maar na al die jaren in de grond kunnen de kleuren verdwenen zijn.

Overblijvende fosfor in granaat ontbrandt spontaan na blootstelling aan lucht
Overblijvende fosfor in granaat ontbrandt spontaan na blootstelling aan lucht

Sommige kogelpunten bevatten fosfor of thermiet!

 • Fosfor is niet alleen giftig, maar ook uitermate brandbaar. Fosfor kan spontaan ontbranden bij contact met zuurstof, en eenmaal het ontbrandt kan het NIET meer worden gedoofd met water en brandt zelfs onder water.
  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fosfor#Opmerkelijke_eigenschappen
 • Thermiet (engels: 'Thermite') brandt met 3.000 graden, en wordt zelfs gebruikt om treinsporen aan elkaar te lassen! Het ontbrandt niet spontaan, maar eens dit toch gebeurt kan het ook niet worden geblust met water.
  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thermiet

Wanneer je twijfelt, laat dan de kogels liggen!

Kogelhuls scherp
Brandstichtende kogelpunt

Kogelhuls afgevuurd
Scherpe .50 munitie met blauwe punt is 'incendary' (brandstichtend)

Enkele voorbeelden van gekleurde Amerikaanse .50 kogelpunten

 • Blauwe en lichtblauw: 'incendary' of brandstichtend
 • Zilver: 'armor piercing incendary' (pantserdoorborend + brand)
 • Grijs: 'tracer' (lichtkogels)
 • Aluminium/blauw: 'armor piercing + incendiary'
 • Rood / aluminium: 'armor piercing incendiary tracer

Projectielen

Wanneer je andere projectielen vindt en zeker wanneer ze dikker zijn dan 2 cm of een zichtbare koperen band om de basis hebben kunnen het granaten zijn.

Laat granaten steeds liggen en blijf eraf

Waarschuw de politie nadat je ze terug afgedekt hebt met aarde zodat er geen zuurstof meer bij kan. Markeer de plaats met bv. een stok en bewaar indien mogelijk de GPS coördinaten van de plek.

Granaat
Een granaat projectiel
 
Mortiergranaat Duitse Taube
Ontsteker van Duitse eiergranaat
 
Niet ontplofte Duitse Gewehrpanzergranate
Niet ontplofte Duitse
Gewehrpanzergranate

Ontstekers

Soms vind je ontstekers van (hand)granaten of bommen. Destijds werden de onstekers net voor het gebruik in de projectielen geschroefd, waardoor het mogelijk is dat je losse (scherpe!) ontstekers terugvindt.

Ook zijn er verhalen bekend waar soldaten de kop van handgranaten afschroefden om vervolgens met het kruit een vuur te maken om zich bv. te verwarmen. De ontstekers begroeven ze dan uit veiligheidsoverwegingen. Na al die jaren in de grond kunnen ze zonder enig probleem jouw hand of minstens een paar vingers afrukken!

Ontsteker van handgranaat
Ontsteker van handgranaat
 
Ontsteker van Duitse eiergranaat
Ontsteker van Duitse eiergranaat
 
Ontsteker van handgranaat met het slagpijpje er nog aan!
Handgranaat ontsteker met
het slagpijpje er nog aan!
Kop van schrapnell granaat
Ontsteker van schrapnell granaat
 
Loopgraafmortier
Loopgraafmortier
 
Ontstekers voor Kugelgranaten
Handgranaat ontsteker met
het slagpijpje er nog aan!
     

Heb je toch iets gevaarlijks mee naar huis genomen?

Bewaar het in een plastic emmer met natte zand of water en zet deze op veilige afstand. Bel dan de politie.

 

Bronnen:

https://wo2forum.nl

4271 

Laat jij jouw review na? Google Facebook