Make IT Work
Een Eeuwenoude Vondst: Een bronzen Haakfibula

Nieuws

Archief: 

Een Eeuwenoude Vondst: Een bronzen Haakfibula

Vers van het veld

Vers van het veld

31 jul 2023

Een opmerkelijk stuk uit het verleden zag recentelijk opnieuw het daglicht na meer dan twee millennia begraven te zijn geweest in de Vlaams-Brabantse bodem. Deze bronzen fibula, ook wel bekend als een haakfibula, biedt een intrigerende inkijk in de geschiedenis van het gebied.

Met afmetingen van 55 bij 17 millimeter valt de fibula direct op, mede dankzij de onderdraadse spiraal en de decoratieve groeven op de beugel. Het ontbreken van de naald doet niets af aan het feit dat dit stuk een indrukwekkend voorbeeld is van vakmanschap uit vervlogen tijden.

Na zorgvuldig onderzoek en determinatie (zie bronnen onderaan), kan worden geconncludeerd dat deze fibula ergens dateert tussen de eerste eeuw voor het begin van onze jaartelling en de tweede eeuw van onze jaartelling. Dit plaatst het in een tijdperk van aanzienlijke culturele en historische veranderingen in de regio.

Deze fibula was niet alleen een praktisch gebruiksvoorwerp, maar ook een symbool van status en smaak in die tijd. Het bezitten van zo'n object getuigt van de artistieke en esthetische waardering van onze voorouders, evenals van de ambachtelijke vaardigheden die destijds werden toegepast.

De vondst herinnert ons aan de waarde van metaaldetectie bij het ontrafelen van geschiedenis en erfgoed. Zelfs de kleinste artefacten kunnen ons in contact brengen met het verleden en ons inspireren om de verhalen van vroegere generaties te blijven vertellen.

Deze periode omvat het laatste deel van de Romeinse Republiek en het begin van het Romeinse Keizerrijk.

Het omvat de overgang van de republikeinse regering naar de keizerlijke heerschappij, met de opkomst van keizers zoals Augustus.

Er was toen reeds Romeinse aanwezigheid en invloed in het gebied dat nu België is. In die tijd was het gebied bekend als de Lage Landen en maakte het deel uit van de Romeinse provincie Gallia Belgica.

De Romeinen begonnen met hun veroveringen in de regio in de late eerste eeuw voor Christus, en tegen de eerste eeuw na Christus hadden ze het grootste deel van de Lage Landen onder hun controle gebracht. Steden werden gesticht, wegen werden aangelegd en de Romeinse cultuur en administratie werden ingevoerd. Bekende Romeinse steden in het huidige België zijn bijvoorbeeld Tongeren, Tienen en Doornik.

Deze periode van Romeinse overheersing duurde tot ongeveer de 5e eeuw na Christus, toen het West-Romeinse Rijk begon te verzwakken en uiteindelijk ineenstortte. Na de terugtrekking van de Romeinse troepen ontstonden er geleidelijk aan nieuwe politieke en culturele entiteiten in de regio. De erfenis van de Romeinse periode is echter nog steeds zichtbaar in de archeologische overblijfselen en historische invloeden in België en de bredere regio.


 

 

 

 

Determinatie

  1. Het STAM in Gent heeft een bijna identiek exemplaar.
    Zij refereren naar Van Buchem, type 12.
    Bron: STAM | Haakfibula (stamgent.be)


     
  2. In het boek “Ancient Brooches and other Artefacts” van Hattatt staat op pagina 293 fig 152 een gelijkaardige exemplaar.
    Hattatt dateert dit model tussen de eerste eeuw voor onze jaartelling tot de tweede eeuw van onze jaartelling.

    Hattatt boereferentie

Alle andere Foto's

 

622555 

Laat jij jouw review na? Google Facebook