Make IT Work
In 2020 vond ik ook een "Vlaamse UFO"!

Nieuws

Archief: 

In 2020 vond ik ook een "Vlaamse UFO"!

De stilaan beruchte" Unidentified Found Object"...

01 aug 2021

Vlaamse UFO uit SteenokkezeelEen tijdje geleden vond ik een vreemd voorwerp. Het heeft een kop met twee ogen in een koperlegering en leek gemonteerd geweest te zijn op een ijzeren spijker, en is ongeveer 3cm hoog en 3cm breed.

Het bleek de intussen beruchte 'Vlaamse UFO' (Unidentified Found Object) te zijn.

Mijn vondst https://www.vondsten.be/finds/111001 werd vermeld in de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek in Vlaams-Brabant 2020', waar MEDEA een oproep doet om mee te denken wat dit vreemde object kan zijn.

Gordijnkoordgeleiding?

Op De blog van Detectorvrienden Vlaanderen (DVVL) wordt al jaren gespeculeerd wat deze UFO in feite is. Persoonlijk vind ik meest plausibele uitleg dat het een soort van geleide ringen zijn waardoor het touw van een gordijn liep.

Simulatie van hoe het er zou kunnen gebruikt geweest zijn:

Mogelijke verklaring voor Vlaamse UFO

Bron: http://www.detectorvrienden-vlaanderen.be/nforum/viewtopic.php?p=309868#p309868

 

Het artikel uit de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek 2020'

UFO’S UIT DE VLAAMSE GROND

S. Milis & K. Nolet

Een ufo vind je niet alleen in de lucht, maar ook onder de grond. Dan gaat het niet om een Unidentified Flying Object, maar om een Unidentified Found Object. Een gevonden artefact waar geen knoop aan vast te binden valt. MEDEA, het online platform voor metaaldetectievondsten van vzw Histories, lanceert een oproep om ufo’s te melden. Zoals de staafjes met twee lusjes in de afbeelding
hier naast, die in Vlaanderen al jaren aan de oppervlakte komen.

Een metaaldetectorist vond zo’n ufo in de buurt van Steenokkerzeel. De vorm kan verschillen van vondst tot vondst, maar bepaalde eigenschappen zijn steeds dezelfde: een korte staaf uit koperlegering met aan weerszijden een ronde lus uit hetzelfde materiaal, en een ijzeren staaf (of ijzeroxidatie) in het verlengde ervan. De breedte, van lus tot lus, is 25 tot 30 mm. De lussen zijn te klein om een vinger door te steken. Deze ufo’s zijn een typisch Vlaams fenomeen. Experts van het Portable Antiquities Scheme in Nederland en het Verenigd Koninkrijk herkennen het object niet.

VEEL THEORIEËN

Er doen verschillende theorieën de ronde. Iemand meent het object te herkennen als een vleugelmoer op huifkarren. Maar in het karrenmuseum in Essen duikt het alleszins niet op. Kunnen de ringen misschien hebben gediend om touwen of riemen door te spannen? Een argument tegen deze theorie is dat er geen systematische slijtage is vast te stellen aan de binnenzijde van de ringen.
Een mogelijke hypothese komt uit Brugge, waar men een ufo aantrof in een 19de-eeuwse woning bij het uitbreken van een raamkozijn. Misschien is het voorwerp te linken aan ramen of gordijnen uit deze periode? Maar er zijn tot dusver geen iconografische bronnen die dit kunnen bevestigen. Misschien helpt jouw vondst het mysterie op te lossen of heb je een andere theorie over de functie van deze ufo’s. Aarzel dan niet en stuur een mail naar [email protected].

Dit artikel verscheen in de brochure 'Recent Archeologisch Onderzoek in Vlaams-Brabant 2020' van Provincie Vlaams-Brabant


Pagina van


Bron: Erfgoed Vlaams-Brabant

MEDEA: Facebook post UFO verzameling Oproep  Ex-Situ oproep 

DVVL: Alle topics over de UFO 

De brochure

 

595366 

Laat jij jouw review na? Google Facebook